Hoe verloopt het reserveren van een batterij?
De vraag naar thuisbatterijen neemt snel toe, terwijl het aanbod momenteel beperkt is. De batterijen voor de eerste leveringen zijn al in productie, met verschillende geplande levermomenten. Door een reservering te maken met de volledige aankoopprijs, verzeker je jezelf van één of meerdere van deze eerste batterijen. Dit helpt ons om de productie beter af te stemmen op de vraag. Zodra jouw batterij klaar is voor verzending, ontvang je een bericht dat we je Marstek Thuisbatterij gaan verzenden. Er is geen limiet aan het aantal batterijen dat je kunt reserveren. De aangegeven levermaand is een verwachte datum. Mocht de levering vertraging oplopen, kun je je reservering kosteloos annuleren en krijg je de volledige betaling terug.
Wat gebeurt er als ik van gedachten verander na de aanbetaling?
Heb je een Plug-In Batterij gereserveerd en wil je deze annuleren? Je kunt op elk moment annuleren. Om een eerlijke wachtrij te waarborgen, worden aanbetalingen bij annulering bij ons volledig terugbetaald.
Kost de batterij daadwerkelijk €1349, of zijn er extra kosten of een abonnement aan verbonden?
De Plug-In Battery kost €1349, inclusief gratis software en updates. Er zijn geen extra kosten en je hebt geen abonnement nodig. Voor het aansturen van de batterij hebben wij een gratis meegeleverde P1 meter.
Is dit ook beschikbaar in België en Duistsland?
Ja, wij verkopen ook in België en Duitsland. Raadpleeg de certificeringen in de bijlage onder het artikel voor meer informatie.
Is de btw terug te vragen bij de belastingdienst
Ja, Slimme thuisbatterijen vallen onder het 21% btw-tarief. Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, kun je een groot deel van deze btw achteraf terugvorderen. Een van de belangrijkste voorwaarden is het afsluiten van een dynamisch energiecontract, waarbij elektriciteit op strategische momenten wordt ingekocht en verkocht. Het verkopen van stroom aan het net maakt het mogelijk om via de Kleineondernemersregeling (KOR) de btw terug te vragen. Voor een volledig overzicht van de voorwaarden kun je de website van de Belastingdienst raadplegen. (Klik hier)
Wat heb ik nodig om de thuisbatterij operationeel te maken?
Je hebt uiteraard een vrij stopcontact nodig en een geschikte plek nodig om de batterij te plaatsen. Dit is wat je nodig hebt:
– Een wifi-verbinding met 2.4Ghz internet
– Een telefoon of tablet met Android of iOS
– Zonnepanelen (optioneel)
– Een slimme meter
– De meegeleverde P1 meter
De Plug-In Battery werkt onafhankelijk van je energieleverancier en het merk van je omvormer of zonnepanelen.
Maakt het uit welke energieleverancier ik heb?
Nee, dat speelt geen rol. De Plug-In Batterij functioneert onafhankelijk van je energieleverancier.
Kan ik de Duravolt thuisbatterij volledig zelf installeren?
Ja, dat kan zeker. Sluit de batterij eenvoudig aan door de stekker in een stopcontact te steken en de P1 meter in de meterkast te plaatsen volg de installatie-instructies via de Marstek Energie app en handleiding. Als je vier batterijen wilt aansluiten, raden we aan om dit door een professionele installateur te laten doen.
Heb ik een slimme meter nodig?
Ja, je hebt zowel een slimme meter als de bijgeleverde Marstek P1 Meter nodig om de batterij aan te sturen en de stroomvoorziening in je huis te regelen.
Zijn zonnepanelen vereist?
Nee, de Marstek thuisbatterij is een slimme batterij die ook op de energiemarkt kan handelen, waardoor zonnepanelen niet noodzakelijk zijn. Dit is bijzonder handig voor huizen waar geen zonnepanelen kunnen worden geïnstalleerd.
Heb ik een abonnement nodig?
Nee, je hebt geen abonnement nodig. De batterij wordt geleverd met gratis updates en ondersteuning.
Wat is het maximale aantal batterijen dat ik kan aansluiten?
Je kunt maximaal 4 batterijen aansluiten. Opstellingen met 1 tot 3 batterijen kunnen eenvoudig op meerdere stopcontacten worden aangesloten. Voor een opstelling met 4 batterijen raden we aan om deze via een installateur op een aparte groep aan te sluiten. Het standaard maximale ontlaadvermogen is 800 watt, ongeacht het aantal batterijen. Als de batterijen op een aparte groep zijn aangesloten, kan het vermogen worden verhoogd tot 800 watt per batterij. Dit betekent 1600 watt voor 2 batterijen, 2400 watt voor 3 batterijen en 3200 watt voor 4 batterijen.
Is een dynamisch contract noodzakelijk?
Ja, een dynamisch contract is vereist om te kunnen handelen op de onbalansmarkt met de energieprijzen.
Kan de batterij ook opladen tegen dynamische tarieven?
Ja, dat kan. Ons systeem richt zich op het zo efficiënt mogelijk benutten van je zonnestroom voor je eigen gebruik. De batterij ondersteunt opladen en ontladen op basis van hoge en lage uurtarieven bij een dynamisch contract. Het Marstek systeem is geoptimaliseerd voor het nauwkeurig verzamelen en analyseren van data die cruciaal zijn voor een slimme batterij. Dit zorgt voor een efficiëntere monitoring en beheer van je energieverbruik, opslag, en zowel ingekochte als verkochte energie.
Kan de Plug-In Batterij ook dynamisch laden in de donkere wintermaanden?
Ja, dat kan, maar de opbrengsten zullen lager zijn dan in de lichtere maanden.
Waar is de beste plek om de thuisbatterij te plaatsen?
Plaats de thuisbatterij op een veilige en vorstvrije locatie in je woning, uit direct zonlicht. Geschikte plekken zijn onder andere de zolder, overloop, kelder, garage, cv-ruimte of technische ruimte. Vermijd het plaatsen van de batterij op locaties die als vluchtroutes moeten dienen bij noodsituaties.
Mag ik de thuisbatterij buiten plaatsen?
Ja, de thuisbatterij kan buiten worden geplaatst. Houd er echter rekening mee dat blootstelling aan direct zonlicht, vocht en temperaturen onder nul de werking, levensduur en veiligheid van de batterij kan beïnvloeden. Buiten geplaatste batterijen worden vaak actief verwarmd om bevriezing te voorkomen, wat extra stroom verbruikt.
Is de Plug-In Batterij gemakkelijk te vervoeren
Ja, maar doe dit zo minmogelijk doe dit alleen voor verhuizingen of verplaatsingen binnen het huis.
Mag een Slimme Batterij met stekker
Ja, dat is toegestaan. De Plug-In Batterij voldoet aan de Nederlandse wet- en regelgeving voor consumentenproducten en aan de Europese norm (EN/IEC 50549), die een limiet van 800 watt toestaat. De batterij is uitgerust met verschillende gepatenteerde beveiligingssystemen die verder gaan dan de vereiste normen, waardoor het een veilig product is.
Wat gebeurt er als het stroom uitvalt?
Als de stroom in je woning uitvalt, schakelt de batterij ook uit om te voorkomen dat er nog stroom op de installatie staat tijdens werkzaamheden. Net als de meeste thuisbatterijen kan deze batterij niet functioneren als noodstroomvoorziening. Het gebruik van batterijen als noodstroomvoorziening is vaak kostbaar en complex, omdat het maatwerk per woning vereist met de juiste beveiligingen.
Ik heb 3fase maakt het uit op welke fase ik teruglever?
Je slimme meter berekent altijd op basis van de totale som van de drie fasen. Als je op één fase 4000 watt opwekt en op een andere fase 4000 watt verbruikt, geeft de meter 0 watt aan. Het maakt dus niet uit op welke fase de batterij is aangesloten, vooral als je een drie-fasen zonnepanelenomvormer hebt. Bij het gebruik van meerdere batterijen kan het echter nuttig zijn om ze over verschillende fasen te verdelen. Dit komt omdat elke fase in de meeste woningen 25 ampère aankan, terwijl elke batterij 3,5 ampère gebruikt.
Schakelt de batterij uit bij te hoge netspanning?
De batterij stopt met ontladen als de netspanning te hoog is om je apparaten te beschermen, in overeenstemming met EN 50549-1/2. Doordat de batterij meestal 's nachts ontlaadt, wanneer de netspanning doorgaans lager is, gebeurt dit in de praktijk zelden.
Verliest de batterij ook energie?
Ja, bij elke batterij of omvormer gaat een deel van de stroom verloren als warmte. Met een efficiënte omzetting van stroom naar de batterij en terug, heb je minder warmteverlies. Het verlies hangt af van de omgevingstemperatuur en de mate van laden en ontladen ten opzichte van het maximale vermogen van de omvormer (reken op een efficiëntie tussen de 70% en 90% onder echte omstandigheden). Dankzij de micro-omvormers is de Marstek Plug-In Batterij veel efficiënter dan batterijen met grotere omvormers.
Werkt een thuisbatterij goed met oudere slimme meters?
Zeker! De Plug-In Batterij functioneert op basis van de gegevens van je slimme meter. Hoe nauwkeuriger de gegevens zijn, des te efficiënter de thuisbatterij werkt.
Voorkom ik terugleverboetes met een thuisbatterij?
De kosten en de manier waarop ze worden berekend voor terug levering verschillen per energieleverancier. Met een thuisbatterij sla je een deel van je opgewekte zonnestroom op, waardoor je minder stroom terug levert aan het net. Hierdoor kun je je terugleverkosten verlagen.
Hoe werkt de thuisbatterij met een driefasenaansluiting?
Als je de Marstek Plug-In Batterij op een andere fase plaatst dan de fase waarop je zonnepanelen hun energie terugleveren, betekent dit dat je zonnepanelen op één fase terugleveren terwijl je batterij via een andere fase wordt opgeladen. Je slimme meter berekent de totale energie over alle drie de fasen, ongeacht wat er op elke afzonderlijke fase gebeurt, dus dit heeft geen invloed op het rendement. Het aansluiten van de batterij op dezelfde fase als de zonnepanelen is echter duurzamer en bevorderlijker voor de balans op het stroomnet.
Hoeveel Marstek thuisbatterijen heb ik nodig?
Het aantal batterijen dat je nodig hebt hangt niet alleen af van je stroomverbruik en energieopbrengst, maar ook van je doelen, zoals maximaal rendement of optimale duurzaamheid. Idealiter wil je je batterij op zonnige dagen zoveel mogelijk opladen, zodat je 's nachts zoveel mogelijk kunt gebruiken. Kijk bijvoorbeeld naar je gemiddelde netverbruik per dag tijdens een zonnige week in de lente of zomer. Als je in zo'n periode gemiddeld 20 kWh per week uit het net haalt, heb je dagelijks ongeveer 2,8 kWh opslagcapaciteit nodig. Voor maximale duurzaamheid kun je de verhouding tussen je maximale en gemiddelde dagelijkse verbruik overwegen. Onthoud dat je altijd later extra batterijen kunt toevoegen als je behoeften of verbruik veranderen.
Is een ontlaadvermogen van 800 watt voldoende voor mijn woning?
Een ontlaadvermogen van 800 watt is al voldoende om veel huishoudelijke apparaten van stroom te voorzien, zoals je tv, verlichting, koelkast, router, laptop, pc, en zelfs een deel van je droger. Wat boven de 800 watt wordt gebruikt, komt gewoon uit het net zoals normaal. In de meeste woningen is het verbruik voor 92% van de tijd onder de 800 watt. Wil je meer vermogen ontladen? Bij het gebruik van meerdere batterijen kun je ervoor kiezen om ze op een aparte groep aan te sluiten, zodat de limiet van 800 watt wordt opgeheven.
Kan de Plug-In Batterij meer dan 800 watt ontladen?
We adviseren een eigen groep (of zelfs meerdere eigen groepen per fase) als je met meer dan 800 watt wilt ontladen. Het is complex – en kan daardoor risicovol zijn – om de batterij over verschillende groepen of fases te verdelen zonder de juiste technische kennis. Dit verhoogt de kans op fouten en kan gevaarlijk zijn, doordat je met de elektriciteit in je woning bezig bent. Dit is waarom Duravolt een expert adviseert als je met meer dan 800 watt wilt ontladen.
Is een Marstek thuisbatterij duurzaam?
Ja, met een thuisbatterij gebruik je ‘s nachts groene stroom van je eigen zonnepanelen of goedkoop ingekochte energie van de onbalansmarkt. De gemiddelde CO2-uitstoot van een kWh stroom uit het net is 0,37 kg (CBS/RIVM). De batterij heeft een gemiddelde CO2-uitstoot van 600 kg CO2 (inclusief productie en transport). Op basis van deze gegevens kan de batterij al binnen 3 jaar CO2-neutraal zijn. Lithium, het belangrijkste bestanddeel van de batterij, kan bij recycling grotendeels worden teruggewonnen, wat de behoefte aan mijnbouw vermindert en de milieuschade beperkt.
Hoe duurzaam is de opgeslagen energie?
De Marstek Plug-In Batterij slaat je eigen opgewekte zonne-energie op voor later gebruik. In plaats van stroom van het net te gebruiken, put je uit de duurzame zonnestroom die in de batterij is opgeslagen. ’s Avonds, ’s nachts en ’s ochtends gebruik je de energie die je overdag hebt opgewekt, terwijl de batterij gedurende de dag kan helpen bij het opvangen van pieken. Zonnestroom is hernieuwbare energie en daarom zeer duurzaam.
Hoe snel verdien ik de kosten van een thuisbatterij terug?
Hoe snel je de kosten van een thuisbatterij (ook wel thuisaccu) terugverdient, varieert afhankelijk van je situatie. Factoren zoals wisselende stroomprijzen, het overschot aan zonnestroom, je stroomverbruik, terugleververgoedingen, terugleverheffingen en de salderingsregeling die per 1 januari 2027 stopt, beïnvloeden de terugverdientijd. Door een batterij ben je minder afhankelijk van deze onzekerheden, omdat je meer eigen stroom benut en minder afhankelijk bent van fossiele energiebronnen zoals olie, kolen en gas. Met een gemiddeld verbruik schatten wij de terugverdientijd op ongeveer 4 jaar bij een stroomprijs van €0,35 per kWh. Dit kan variëren afhankelijk van je verdiensten op de onbalansmarkt.
Krijg ik garantie op de Plug-In Batterij?
Bij Marstek bieden wij een duidelijke garantie: 10 jaar fabrieksgarantie of 6000 laadcycli, zodat je geen verborgen kosten hebt en precies weet waar je aan toe bent. In tegenstelling tot andere batterijen, die vaak een langere maar beperkter garantie bieden met bijkomende kosten voor reparaties, dekt onze garantie alle noodzakelijke reparaties zonder extra kosten. Dit betekent dat alle reparaties binnen de 10 jaar fabrieksgarantie worden gedekt.
Met de Marstek Plug-In Batterij blijft je aankoopprijs laag en je terugverdientijd kort. De verwachte levensduur van de batterij is ongeveer 15 jaar. Let op: de garantie dekt geen schade door verkeerd gebruik, zoals valschade of waterschade, en biedt geen ondersteuning bij het instellen van je eigen wifinetwerk.
Is de Marstek thuisbatterij brandgevaarlijk?
Bij elk type batterij, zoals die van je mobiele telefoon of elektrische fiets, is er een minimale kans op brand, hoewel deze kans zeer klein is. De Marstek Plug-In Battery is uitgerust met een brandwerende behuizing en maakt gebruik van hoogwaardige lithium-ijzerfosfaatcellen (LFP), die tot de veiligste batterijcellen behoren op het gebied van brandveiligheid. Deze cellen bevatten geen omstreden conflictmetalen zoals kobalt en mangaan.
Daarnaast beschikt de Marstek Plug-In Batterij over ingebouwde sensoren, waaronder til-, val- en hittesensoren, die potentieel verkeerd gebruik kunnen detecteren en de batterij indien nodig uitschakelen. Deze sensoren zijn extern grondig getest om een extra laag van veiligheid te waarborgen.
Hoeveel ventilatieruimte moet ik rondom mijn Plug-In Batterij vrijhouden?
Houd minimaal 10 cm vrije ruimte aan de zijkanten en 50 cm boven de Plug-In Batterij.
Hoe groot is de Marstek thuisbatterij?
600 x 742 x 227mm
Wat is het gewicht van de Marstek thuisbatterij?
De Marstek Thuisbattrijen komen in varianten:
Duravolt 2.56Kwh is +/- 33Kg
Duravolt 5.12Kwh is +/- 60Kg
Wat is de ideale omgevingstemperatuur voor de thuisbatterij?
De Plug-In Batterij werkt het beste in een omgeving met een temperatuur tussen de 10 en 30 graden Celsius.